Przepisowo :)  

aldoneczka
 
Wpis tylko dla właściciela minibloga

Wpis prywatny. Może go zobaczyć tylko właściciel minibloga.

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

tasteofjoy
 
Sezon na rabarbar łączy się z sezonem na...truskawki! Można je dostać w przyzwoitej cenie, więc korzystajmy póki są dostępne. Mam dla Was jak zwykle prosty i pyszny przepis.

DSC_4098.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 15 placków)*

- 250 g zsiadłego mleka (może być jogurt grecki)
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 15 truskawek pokrojonych w plasterki

*Dodatki*

- cukier puder do posypania

DSC_4106 (2).JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Zsiadłe mleko (jogurt) dokładnie miksujemy (mieszamy trzepaczką) z jajkami i olejem. Następnie dodajemy cukier, sól i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy.

Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Gdy lekko podrosną układamy na każdym placku po 2-3 plasterki truskawek. Następnie smażymy je z drugiej strony.

Podajemy z cukrem pudrem.

DSC_4108.JPG

*Pychota! Polecam.* :)
Pokaż wszystkie (19) ›
 

tasteofjoy
 

DSC_3833.JPG

*SKŁADNIKI (ok. 4-6 porcji)*

- 400g schabu
- 3 grube  plastry surowego wędzonego boczku (każdy po ok. 0,5 - 1cm)
- 2 średnie cukinie
- 700g ziemniaków
- 1 średni por
- 200g żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody

DSC_3836.JPG

*PRZYGOTOWANIE*

Schab  cienko rozbijamy (użyłam paczkowanego z Biedronki, jest go akurat ok. 40dkg ,plastry są cienkie, nie trzeba ich już rozbijać). Plastry schabu kroimy na kawałki (każdy na 4-5). Oprószamy solą i pieprzem. Do pół szklanki wody dodajemy musztardę i olej. Zalewamy mięso marynatą i wstawiamy do lodówki.

Myjemy i gotujemy ziemniaki w mundurkach przez ok. 15-20 minut. Po przestudzeniu obieramy (jeśli są to młode ziemniaki można zostawić skórkę) i kroimy w grube plastry.

Z boczku odkrawamy skórę i kroimy go na drobne kawałki. Por drobno siekamy. Cukinię kroimy w kostkę. Ser ścieramy na grubych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:

- ziemniaki (oprószamy solą i pieprzem), schab, boczek,  polewamy połową marynaty musztardowej, następnie wykładamy kolejną warstwę:

- ziemniaki (oprószamy solą i pieprzem), schab, boczek, posiekany por i cukinię; zalewamy resztą marynaty i dolewamy jeszcze ok. pół szklanki wody.

Zapiekamy ok. 90 minut w 180 stopniach. 15 minut przed końcem posypujemy startym serem.

DSC_3844.JPG

Podajemy z sosem czosnkowym (śmietana, majonez, czosnek,sól,pieprz).

DSC_3851.JPG

*Smacznego. Polecam!* :)
  • awatar End Of The Rainbow *: Wygląda bardzo, bardzo smakowicie. Ja również uwielbiam gotować, więc może skorzystam ;) Świetna jakość zdjęć.
  • awatar Olijka: o mniam mniam;d
  • awatar Taste of Joy: @Kto Wiatr Sieje...: zasługa programu do obróbki :P
Pokaż wszystkie (19) ›
 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl

 

urodowapasjonatka
 

Wpis tylko dla użytkowników pinger.pl